Celiac glutenintoleranstest

96 % av testdeltagarna skulle rekommendera Celiac glutenintoleranstest för en vän!

Om du har symtom såsom trötthet, gaser i magen, diarréer, förstoppning kan det bero på glutenintolerans/celiaki.

Celiac glutenintoleranstest är ett självtest som ser om du eller ditt barn (över 2 år) har antikroppar mot glutenproteiner som finns i maten (gluten finns bland annat i vete, råg och korn).

Du sticker dig i fingret och tar fram en droppe blod som läggs på en teststicka – sedan får du svar inom 5 min. Testet funkar inte om du redan går på en glutenfri diet. Celiac-test kan användas som ett hjälpmedel i diagnosticeringen av celiaki och kan hjälpa till att finna orsak för oklara symptom.

Den slutliga diagnosen gör läkare

LÄS MER OM TESTET GENOM ATT KLICKA HÄR

Företag: Findout Diagnostic AB
Produkt: Celiac test (glutenintolerans test)
Antal användare: 150 st
Cirkapris: 299 kr

Summering

I kampanjen för Celiaki glutenintoleranstest valdes 150 deltagare ut för att få testa och utvärdera FindOut Diagnostics Celiac-test. Celiac-testet bestod av en utförlig bruksanvisning, en teststicka, provtagningsutrustning, lösning för resultat, lansett (att sticka med) inklusive desinfektionssudd samt plåster.

Stort engagemang och mycket nöjda deltagare blev resumén för FindOut Diagnostics Celiac-test. Hela 96 % av 105 deltagare som svarade på utvärderingsenkäten kan tänka sig att rekommendera Celiac test till en vän!

Så tyckte deltagarna

“Lätt, effektiv och snabb!”

“Upplevde inga som helst problem med testet, är mycket nöjd.”

“Testet var väldigt lätt att administrera på sig själv och det gjorde inte ont att få sticket i fingret ens. Överlag väldigt nöjd med testet då det vart klara instruktioner för både hur det skulle gå till samt hur man tolkade sitt resultat.”

  • Mycket lätta eller ganska lätta instruktioner 97% 97%
  • Mycket lätt eller ganska lätt att ta testet? 95% 95%
  • Upplevde att testsvaret var tydligt? 97% 97%
  • Tittade på instruktionsfilm om testet? 88% 88%
  • Rekommenderar till en vän? 96% 96%

Från sociala medier

Information om produkten

Man vet att runt 35 000 svenskar har diagnosen glutenintolerans men misstänker att mörkertalet är stort, upp emot 200 000 kan ha diagnosen.

Glutenintolerans är ärftligt så sannolikheten att ditt barn drabbas om du själv är glutenintolerant är hög (ca 10%). Risken för glutenintolerans kan även öka i anslutning till andra sjukdomar som är autoimmuna till exempel diabetes och reumatism. Som med de allra flesta sjukdomar varierar symtomen också när det gäller glutenintolerans. Besvären kan vara allvarliga, mildare eller i vissa fall inga alls. I de fall det inte finns några symtom är det vanligt att man upplever att man mår bättre om man lägger om sin kost och exkluderar exempelvis livsmedel som innehåller glutenproteinet.

Sjukdomen är svår att upptäcka och symtomen kan även variera utifrån ålder där vuxna kan uppleva mer diffusa symtom utan direkt koppling till magen medan barn kan få besvär som uppblåst mage och uppsvälld buk.

Symtom:

Det är inte helt ovanligt att du som har glutenintolerans upplever en trötthet och nedstämdhet som liknar depression.

Orsaken till detta är att försämrat näringsupptag och försämrad matsmältning leder till trötthet, utmattning och kraftlöshet. Besvären kan exempelvis lindras med vitamin B6 och att man lägger om sin kost till att inte innehålla glutenprotein. Besvär som är direkt relaterade till magen är vanligt förekommande.

Magbesvären kan ibland vara svåra att skilja från en annan tarmsjukdom, IBS. Det är vanligt att du besväras av gaser och buller i magen. Diarréer, magsmärtor och förstoppning förekommer även det. Det är inte helt ovanligt att man går med besvären i flera år och när man slutar äta glutenprotein upphör besvären.

Det finns idag tester på apotek som du kan göra om du är osäker på om du är glutenintolerant och upplever magbesvär. Andra vanliga symtom hos vuxna är viktminskning, näringsbrist och värk i skelettet. Allt går att återkoppla till tarmen som inte längre har samma förmåga att ta upp näring och vitaminer. Bland andra symtom kan även nämnas blåsor i munnen (på grund av brist på folsyra), blåsor på huden (hudceliaki) vilket leder till hudblåspor på bland annat armbågar och under armar.

Det finns även en koppling mellan glutenintolerans och infertilitet hos män och kvinnor där bristen på zink är boven i dramat. Läs mer om celiaki/glutenintolerans på Doktorn.com http://www.doktorn.com/artikel/glutenintolerans-celiaki

Länkar

www.findout.se

www.apotea.se

Hälsningar från företaget

Hej!

Vi har arbetat med självtester sedan 2012 och ser ett stort intresse hos allmänheten. Vi arbetar bara med CE-certifierade tester för konsumentens säkerhet. Test av glutenintolerans är vårt mest använda självtest vilket beror på att det är ett stort mörkertal av personer som går runt med besvär men inte upptäcks i den vanliga vården. Jag hoppas ni som blir deltagare får nytta av testet och kan antingen slappna av att ni inte hade glutenintolerans eller om ni får positivt svar har möjligheten att ta tag i situationen och undvika gluten i framtiden för att läka tarmen.

Lycka till!
Hälsningar Bertil Sundberg

Share This