Lymfsystemet behöver din hjälp!

Visste du att du förutom blodomloppet har ett parallellt system i kroppen, lymfsystemet. Ett system som är avgörande för ditt hälsotillstånd. Lymfsystemet bekämpar bland annat infektioner och underhåller immunsystemet.

Mellan kroppens celler, i vävnaderna, finns en genomskinlig vävnadsvätska. Denna vätska ger syre och näring till dina celler. Cellerna avger sedan koldioxid och avfall tillbaka till vätskan. Lymfsystemet suger upp vätskan och återför innehållet till blodbanan. Innehållet i lymfvätskan är vatten, proteiner, vita blodkroppar, fettsyror, bakterier samt gamla och skadade celler. I din kropp finns lymfkärl, de är dessa som transporterar lymfan runt om i kroppen. Det kluriga är att lymfsystemet behöver din hjälp. Hjärtat hjälper inte till att pumpa runt vätskan, så som det gör med blodet. Transporten av lymfvätskan sker tack vare kroppens rörelser och din andning.

Är du svullen och upplever att du samlar vätska, kan det bero på att ditt lymfsystem inte fungerar optimalt. Satsa då på lågintensiv motion, så som promenader eller yoga och tänk på din andning. Djupandning hjälper lymfan. Det kan också vara värt att gå och få hjälp hos någon som utövar lymfmassage.