Upplev hälsofördelarna med att äta mer grönt

Vem är inte intresserad av att förbättra sin hälsa och att undvika sjukdom? Kanske är det läge att haka på trenden att äta växtbaserat. Flertalet studier visar nämligen att en växtbaserad kost kan motverka en rad olika sjukdomar så som bröst- och prostatacancer samt diabetes.

Kinastudien (T. Colin Campbell & Thomas M. Campbell 2015), en av de mest omfattande näringsstudierna i världen, pekar på att utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar till och med kan vändas enbart med hjälp av kosten.

För att leva växtbaserat ska du helt undvika kött, fågel, mejeriprodukter och ägg. Du bör också undvika eller åtminstone minimera intaget av fisk.

Grönt är sköönt

Kanske har du redan upptäckt hur gott det är med växtbaserad kost. En riktigt god hummus på brödet kan lätt konkurrera ut klassikern smör och ost. För att inte tala om en morgonsmoothie gjord på apelsin, lime, ingefära, havremjölk och valnötter. Eller vad sägs om frasig, ugnsbakad grönkål med flingsalt?

Ät så mycket du vill av frukt, stjälkar och blad (typ spenat, grönkål, sallad, brysselkål, koriander etc), potatis, morötter och andra rötter samt baljväxter, svamp och nötter. Har du inte provat Ella Woodwards recept måste du googla henne och låta dig inspireras.

Förutom att minska risken för en rad olika sjukdomar kommer den växtbaserade kosten troligtvis att göra att du går ner i vikt, att du får mer energi och att du både ser känner dig yngre. Testa och se om det är något för dig.