Ta din hälsa på allvar!

Hur mår du? Det är en fråga man ofta får i vardagen. Ibland är den inte menad som en fråga utan mer som en hälsningsfras, lite i stil med engelskans ”what’s up”. Men även om man verkligen på djupet frågar ”hur mår du?” så är vanligtvis intentionen med frågan hur man mår rent psykiskt, om man är i ett positivt eller negativt tanketillstånd.

Det är såklart en helt befogad fråga. Men en fråga som också borde ställas ibland är hur din kropp egentligen mår. Hur är dina blodvärden? Vitamin och mineralnivåer? Hur mår din njure och lever? Och så vidare. Väldigt ofta avspeglas hur vi fysiskt mår i vårt mentala tillstånd. Det är svårt att vara glad om ens hormonnivåer är jättelåga och man har brist på viktiga näringsämnen.

Gör en hälsokontroll för kroppens skull

hälsa

Det är såklart inte lika lätt att svara på frågan hur kroppen mår som hur knoppen mår. Men det går idag relativt enkelt att ta reda på ens hälsovärden. Med hjälp av en modern hälsokontroll kan man få reda på alla ens viktiga värden.

Vare sig du är en hårt tränande atlet eller en soffpotatis så kommer det vara oerhört givande att göra en hälsokontroll. Direkt kan du se om du har några brister eller onormalt låga (eller höga) värden. Sedan kan du agera på denna information och göra vad som krävs.

Har du till exempel låga värden av några vitaminer eller mineraler så som Vitamin B12 eller Järn så är det bara att knalla iväg till affären och köpa lite tillskott. Alternativt så lägger du om kosten lite. Äter du ofta skräpmat och godis så kommer det nog inte komma som en överraskning.

Upptäck allvarliga problem i tid!

Det kan även vara så att du upptäcker att du är i riskzonen för någon cancer eller att du kanske har en sköldkörtelrubbning. Då ska du såklart gå direkt till doktorn för att kolla upp det mer ingående. Men just att kunna upptäcka det i ett tidigt skede kan ha stor betydelse. Därför är det så bra med enkla och relativt billiga hälsoundersökningar som man kan göra privat.

Du har bara en kropp, ta väl hand om den!