Kosttillskott eller hälsokost?

Det finns väldigt många olika tillskott att köpa idag och det är ofta svårt att veta vad just du själv behöver. Vissa är bara ute efter att få en lite bätre ”hälsa” medan andra vill uppnå bättre resultat i sin träning.

Relaterat till detta är en fråga vi ofta får, nämligen vad som är skillnad mellan så kallad hälsokost och mer renodlade kosttillskott. Det tänkte vi behandla i dagens artikel!

Vad är hälsokost?

Hälsokost!

Hälsokost är som namnet lite avslöjar något som ska främja och förbättra din allmäna hälsa. Det kan vara tillskott som rödbetsjuice, nyponpulver, vitlökskapslar med mera. Helt enkelt väldigt ”naturliga” produkter som bara har komprimerats och förpackats i en smidig burk eller till ett pulver.

Att använda hälsokost kan helt klart ge dig bättre resultat på gymmet och liknande, men främst är det till för att bara höja din hälsa, skydda mot förkylningar och liknande.

Kosttillskott

Gym och kosttillskott

De flesta här vet nog vad kosttillskott är, men vi tar det lite snabbt. Egentligen kan även hälsokost kallas för kosttillskott, men det man i vardagligt tal pratar om är mer prestationsbaserade tillskott. Alltså tillskott som har som syfte att ge dig bättre resultat av träning, mer muskler och så vidare. Några vanliga populära kosttillskott är proteinpulver, kreatin och aminosyror.

Vad ska man välja?

Exakt vilket tillskott just du behöver beror såklart på vad du är ute efter. Vill du uppnå mer muskler på gymmet eller bli snabbare och starkare i nån sport är det definitivt ett predestinationsbaserat kosttillskott du ska leta efter. Vill du däremot bara må lite bättre, få bättre hy, höja immunförsvaret och liknande är det hälsokost som du bör satsa på.

Har du svårt att välja kan vi rekommendera sajten Nyttigare Kost som skriver om och recenserar massa olika tillskott, båda hälsokost och kosttillskott.

Räcker det inte med vanligt mat?

En vanlig undran är också om det inte borde räcka med att äta vanlig och varierad kost. Och ja, det kan definitivt räcka. Kosttillskott och hälsokost är mer ett smidigt sätt att få i sig alla viktiga ämnen man vill ha. Det kan dock även vara billigare, till exempel är ett proteinpulver ofta en billigare källa till rent protein jämfört med många livsmedel.